Verkkokaupan pelkokerroin

Vuonna 2010, jolloin Osta ulkomailta!-sivusto polkaistiin tosissaan käyntiin, ulkomaisia verkkokauppoja koskevat uutiset kertoivat enimmäkseen ilosanomaa siitä, miten edullista ja helppoa niistä ostaminen on. Nyt kolme vuotta myöhemmin ääni kellossa on ilmeisesti muuttumassa.

Mitä pidemmälle vuosi 2013 on mennyt, sitä selvemmin kotimainen media tuntuu hyökkäävän ulkomailta ostamista vastaan. Koska yksittäisiä verkkokauppoja on vaikea syyttä suotta syyttää, on uutisointi ollutkin yleismaailmallista varoittelua. On totta, että ulkomaisesta verkkokaupasta ostamiseen, ihan kuin kotimaisestakin, liittyy riskejä. Riskit ovat kuitenkin pieniä, kartoitettavissa ja helposti hallittavissa. Pelkästään oikealla maksutavan valinnalla saa suljettua suurimmat riskit pois.

Mediatalot eivät juurikaan tätä riskienhallintaa käsittele, vaan keskittyvät jopa hieman propagandalta haiskahtavaan uutisointiin ja mielipiteiden muokkaukseen. Hyviä esimerkkejä tällaisista on mm. viikon takaiset Ylen tullia käsittelevät uutiset:

Samaan kastiin menee taloussanomien kolme artikkelia, jotka julkaistiin viikon sisällä:

Myös Aamulehden artikkeli viinan kiroista voidaan nipin napin laskea tähän ryhmään:

Ylen ja Aamulehden artikkeleissa varoitetaan toki ihan aiheestakin, mutta kokeneempi verkkokauppojen käyttäjä löytää niistä myös asioiden suurentelua. Ylen tuoteväärennyksiä koskevassa artikkelissa naurahtelua aiheutti  kommentti partakoneenteristä.

– Ihmiset eivät ymmärrä, missä oloissa niitä tehdään. Jos ne valmistetaan epähygieenisissä oloissa, niin siitä seuraa tulehduksia. Partaterien tarkoissa kuvissa näkyy, kuinka terä ei ole terävä vaan röpöreunainen. Sellainen saattaa tehdä haavoja, sanoo tullitarkastaja Riikka Pakkanen.

Vaikka omaankin omakohtaisia kokemuksia Kiinasta tilatuista väärennetyistä teristä, niin silti huvitti. Höylällä ajeluun kun taitaa väkisinkin kuulua se, että wc:stä tullaan ulos naama vessapaperissa. Väärennettyihin tuotteisiin liittyy toki riskejä, mutta sitten kun aletaan pelottelemaan lehmänlannasta valmistetuista jarrupaloista, niin informaation pitää olla aivan eri luokkaa kuin nyt.

Autonosien tuoteväärennykset ovat jatkuvasti suositumpia. Heikko talous näkyy tässäkin. Netistä tilataan, kun halvemmalla saadaan. Osa tuotteista naurattaisi, ellei kysymys olisi kuolemavakavasta huijaamisesta.

– Kyllähän auton varaosat ovat hirveän vaarallisia, jos esimerkiksi jarrupalat tehdään lehmänlannasta.  Koko ajan näitä on netissä enemmän. Me yritämme poimia, mitä kiinni saadaan, Pakkanen toteaa.

Nyt tämä kommentti kääntyy itseään vastaan, koska sen todellinen informaatioarvo on nolla.

Aamulehden, sekä toinen Ylen artikkeli sisältävät varoituksen siitä, että tilauksen tulliin jääminen on hyvin todennäköistä. Alkuvuoden tuontirajamuutoksen jälkeen tullilla on entistä suurempi urakka edessään ja se myös näkyy. Se ei kuitenkaan näy ehkä niin kuin toivotaan ja kerrotaan, vaan niin, että suuri määrä tullattavaa tavaraa, myös alkoholia, tullee heittämällä tullista läpi.

Taloussanomat on ollut yksi niistä medioista, jotka ovat ylistäneet ulkomailta ostamisen etuja, siksi tällainen yllättävä takinkääntö ihmetyttääkin. Nämä artikkelit kylläkin menevät pahasti metsään ja kuka tahansa tajuaa millaisesta mustamaalauskampanjasta niissä on kyse. Ensimmäiset kaksi artikkelia liittyvät toisiinsa siten, että ensimmäisessä haetaan huonoja kokemuksia ulkomaisista verkkokaupoista ja toisessa ne tuodaan julki. Yritys hyvä kymmenen, mutta vain muutamalla kommentoijalla oli huonoja kokemuksia. Hakemalla hakemalla saatiin kuitenkin kaivettua esiin se pelottavin – tuote ei saavu ja rahat meni.

Tyypillinen ulkomaiseen verkkokauppaan liittyvä ongelma: tavara on maksettu, mutta sitä ei toimiteta asiakkaalle. Näin kertoo Euroopan kuluttajakeskuksen johtaja Leena Lindström.

Tosin tätäkään ongelmaa ei tainnut kommenteissa pahemmin esiintyä, vaan se kaivettiin haastattelulla esiin. Mutta minkäs teet, kun toimittaja on kerran päättänyt, että ulkomaisissa verkkokaupoissa on ongelmia.

Talsan kolmannessa jutussa hakemalla haetaan sellainen tulos joka osoittaa, että ulkomaisista verkkokaupoista ei kannattaisi tilata kesärenkaita. Hyvä yritys taas, mutta yhteen rengasmalliin ja yhden yrityksen hinnotteluun perustuva vertailu on hieman arveluttava. Todennäköisesti artikkeli onkin Delticom AG:n eli Rengas-Onlinen piilomainos, sillä se on jo tiedossa, että pääsääntöisesti auton renkaiden tilaus ulkomailta kannattaa. Tosin Rengas-Onlinen asema hintavertailuissa ei ole enää nykyisin kovin mairitteleva.

Mutta mikä nyt mättää? Ulkomaisiin verkkokauppoihin käytettiin viime vuonna vähintään 1,5 miljardia euroa ja se on ilmeisesti ollut joillekin kotimaisille tahoille jonkinlainen kipukynnys ja yllyke tämän tyyppiseen uutisointiin. Mainosrahoitteisten lehtitalojen kannattaisi kuitenkin olla aliarvioimatta kuluttajia. Me kyllä tiedämme mikä meille on parasta.

Lue myös nämä

Kommentoi

OSTA ULKOMAILTA! - BLOGI © 2010-2020