Keskitytään sen sijaan tässä ketjussa päivän tarjouksiin ja yleiseen keskusteluun tapahtuman tiimoilta.
Kauppalehti ei olisi oivallisempaan ajankohtaan voinut julkaista mielipidesivulla Aalto-yliopiston tutkijan näkemystä, jonka mukaan kiinalaiset kaupat päihittävät kotimaiset kilpailijat erityisesti pienelektroniikka-kaupassa. Merkittävä asia uutisessa on se, että tulos ei muutu, vaikka tilaaja joutuisi maksamaan tullille mahdolliset alv:t tai muut verot.
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun markkinoinnin laitoksen tutkija Mikko Hänninen testasi, millä hinnalla elektroniikkatuotteita saa seitsemästä eri verkkokaupasta. Hän avaa testin tuloksia Kauppalehden Debatti-palstalla.
...
Jos kuluttaja on valmis tinkimään laadusta ja toimitusajasta, voi hän löytää edullisempia tuotteita kuin suomalaisissa elektroniikkaketjuissa esimerkiksi kiinalaiseen Alibaba Groupiin kuuluvan Aliexpressin kautta, vaikka ottaisikin huomioon yli 22 euron ostoksiin tulevat tulli- ja veromaksut.
Tutkija oli tehnyt myös hintavertailua väitteensä tueksi. Tosin osa mm. Aliexpressin myymistä tuotteista on kopioita, joka osaltaan selittää edullisuuden.
Tein lokakuussa kahdeksasta elektroniikkatuotteesta hintavertailun, johon otin mukaan saman tai vastaavan, halvimman tuotteen eri toimijoilta.
Mukaan vertailuun valikoituivat Suomesta Verkkokauppa.com, Power, Gigantti, Prisma ja Teknikmagasinet sekä ulkomailta Amazon.de ja Aliexpress, joilla on kotiinkuljetus Suomeen.
Amazonin Euroopan markkinapaikoista Saksa valikoitui mukaan paitsi maantieteellisen etäisyyden takia myös sen vuoksi, että iso osa tuotteista voidaan toimittaa Suomeen kohtuullisin kustannuksin.
Hintavertailun tulokset eivät yllätä, sillä pienelektroniikassa suomalaiset verkkokaupat eivät ole lainkaan kilpailukykyisiä.
Peräti seitsemässä tuotekategoriassa kahdeksasta Aliexpress on edullisin. Vaikka Alibaba Group on viime aikoina kiinnittänyt paljon huomiota väärennettyihin tuotteisiin alustoillaan, lähes poikkeuksetta Aliexpressista löydetyt tuotteet ovat laadultaan kyseenalaisia.
Aliexpress, kuten vaikka Dealextremekin ovat kuitenkin houkuttelevia ostospaikkoja, sillä hämmästyttävän usein kopiotkin ajavat asiansa. Myös toimituskulujen edullisuus tai oikeastaan olemattomuus tuo aasialaisille kaupoille huomattavan edun siitäkin huolimatta, että toimitusajat ovat pitkiä.
Aliexpressistä tekee houkuttelevan suomalaisille kuluttajille esimerkiksi Amazoniin verrattuna se, että kuljetus Kiinasta on pääosin ilmaista, ja tuotteet ovat ylivoimaisesti edullisempia jopa mahdollisten tulli- ja veromaksujen jälkeen.
Kuitenkin suurempien katteiden pienelektroniikkatuotteissa, kuten muistitikuissa, suomalaiset verkkokaupat häviävät selkeästi kiinalaiselle Aliexpressille, vaikka Aliexpressin kuljetusajat ovatkin pitkät, 15–39 päivää.
Pienelektroniikassa erot eri suomalaisten verkkokauppojen välillä ovat myös suuret.
Jos kuluttaja on valmis käyttämään aikaa halvempien hintojen toivossa ja mahdollisesti tinkimään laadusta, vaihtoehtoja kokeneille verkko-ostajille on paljon.
Aidon tuotteen metsästäjän ei siis vättämättä kannata suunnata näihin kauppoihin ostoksille, sillä kopio on kuitenkin aina kopio. Ja kuten jutussakin kerrotaan, niin ruoho ei aina ole hintojen suhteen vihreäpää aidan toisella puolella.
Entä miten ratkaista mahdolliset laatu- ja turvallisuuskysymykset? Kaikissa kaupoissa on käytössä kuluttajan kannalta tärkeät palauteosiot, niin kauppiaiden kuin tuotteidenkin suhteen. Näitä lukemalla saa jo melko hyvän kuvan siitä, mitä on tilaamassa ja tarpeen tullen apua voi aina tarvitessaan kysyä täällä foorumillamme.